18 juni Amsterdam – Edmonton

Vandaag is de aanvang van een korte reis West Canada. Ik reis in een klein gezelschap met als doel Edmonton en omgeving en Jasper beter te leren kennen.

Bij de aankomst op Schiphol verloopt zowel de check-in als de security erg soepel. Met name dat laatste is een verademing ten opzichte van de oude situatie. Waar je eerst nog vlak voor de gate de security door moet, is dit nu direct na de check-in centraal geregeld. Hierdoor geen lange rijen maar een vlotte doorstroming.

Deze reis mag ik kennismaken met de World Business Class van KLM; wat een heerlijke ervaring om je benen te kunnen strekken. De service aan boord is overigens ook uitstekend.

Bij aankomst in Edmonton heb ik al vlot mijn koffer en ook hier gaat het bij de douane supersnel. Edmonton is in vergelijking met de luchthaven in Calgary een stuk rustiger.

Nadat het inchecken in Hotel Westin gaan we op weg naar de kookstudio van Brad Smollak. Brad geeft hier kooklessen voor groepen en privélessen. Aangezien we een lange dag achter de rug hebben, koken we vandaag niet zelf maar maakt Brad alles en geeft uitleg van hetgeen hij kookt. Het diner is heerlijk. Uiteindelijk slaat de moeheid rond een uur of 10 toe; gezien het tijdverschil van 8 uur is het voor ons gevoel dan 6 uur s’ ochtends. Tijd om te gaan slapen dus.

Hotel Westin is een uitstekend hotel met een prima ligging met in de omgeving restaurants en bars, de kamer die ik heb is erg ruim en modern ingericht. Natuurlijk is er ook Wifi op de kamer, hiervoor betaal je wel CA$ 9,95 per dag voor basis internet. De Wifi werkt prima.

19 juni Edmonton

Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we op pad naar Elk Island National Park. Dit park is oorspronkelijk bedoelt ter bescherming van de elks; nu leven er ongeveer 550 Prairie Bisons en 350 Wood Bisons. We krijgen een uitgebreide uitleg van Park Ranger Scott. Hij vertelt enthousiast hoe hier de populatie bizons in hun natuurlijke omgeving gezond wordt gehouden. Hiervoor worden alle bizons een keer in de twee jaar onderzocht op mogelijke ziektes. Wordt de populatie te groot dan worden er bizons verkocht. Het blijkt dat in Elk Island genetisch de meest zuivere bizons ter wereld rond lopen.

Als we het park ingaan worden we gelijk getrakteerd op een kudde van zo’n 80 bizons. Een prachtig gezicht, vooral als daarna ook nog eens diverse kuddes volgen. Kortom: genieten van de natuur en het wild.

Na ons bezoek aan Elk Island National Park gaan we direct door naar Ukrainian Cultural Heritage Centre. In dit dorp laat men zien hoe de eerste Ukrainers die Canada binnen kwamen, leefden in die tijd. Op diverse plaatsen en in de huizen zijn acteurs die uitbeelden hoe het leven zo’n 150 jaar terug was. Ze zijn in klederdracht en als je ze vragen stelt zullen ze je antwoorden of ze nog steeds in deze tijd leven. Je kunt zelf ook deelnemen aan activiteiten die zich in die tijd afspeelden. Met name voor kinderen is dit erg leuk. We krijgen hier ook een Ukrainse lunch aangeboden, ik moet zeggen dat ik wel eens lekkerder gegeten heb.

Na de lunch gaan we terug naar Edmonton voor een bezoek aan de Edmonton Mall, deze is echt gigantisch groot maar aangezien ik deze al eens heb gezien haak ik hier even af omdat ik nog wat werk moet doen. ’s Avonds schuif ik wel weer aan bij het diner en zie dan de nodige tassen van alle inkopen die gedaan zijn door mijn medereizigers. Het diner is in restaurant Famoso. Ze hebben hier een gigantische keuze in pizza’s en mijn keuze valt op aanraden van John op de Vesuvio. Hij geeft ook aan dat deze pittig is maar deze is wel heel erg spicy.

Terug in het hotel besluiten we met en klein groepje nog even naar bar 100 te gaan. Daar binnen gekomen zie ik dat hier 5 jaar geleden ook ben geweest. Leuke muziek en sfeer alleen jammer van alle tv’s die overal hangen, iets wat in Canada heel gebruikelijk is.

 

 

 

 

 

 

20 juni Edmonton

De ochtend begint met een korte wandeling naar De Dutch Pannekoek House voor het ontbijt. Het ontbijt is heerlijk maar heeft weinig met Nederlands te maken. Daarna gaan we op weg naar het startpunt van een kanotocht over de Saskatchewan River. Onze gids Priscilla staat ons al op te wachten en na een korte uitleg de verplichte zwemvesten aan stappen we met z’n zullen in een grote kano. Je hoeft hier niet bang te zijn dat je snel omslaat, de kano is erg groot en de rivier is relatief rustig. We beginnen de tocht iets buiten Edmonton om vervolgens downtown te eindigen. Het is een heerlijke relaxte kanotocht waar we onderweg van onze gids uitleg krijgen wat er te zien valt.

Bij het eindpunt staat er een BBQ lunch voor ons klaar, Brad heeft wederom zijn best gedaan om er een heerlijke lunch van te maken, hetgeen ook uitstekend gelukt is. Na de lunch gaan we iets doen waarvan ik denk, als dat maar goed gaat. We gaan per Segway een deel van Edmonton verkennen. Nadat we eerst een instructiefilm hebben bekeken gaat de helm op en dan moet het gaan gebeuren. Ik vind het wel wennen op de Segway maar na een paar minuten begin ik toch door te krijgen hoe hij werkt. Nadat iedereen zijn persoonlijke instructie heeft gehad gaan we op pad. Het is echt leuk om op een dergelijke manier door Edmonton te rijden. In het park waar we doorheen rijden is er een muziekfestival, iets wat niet ongewoon is in Edmonton. De stad staat bekend om zijn vele festivals die het hele jaar door gehouden worden. Het is jammer dat de tour na een uur al afgelopen is, ik had nog best een tijdje door willen gaan.

Na al deze activiteiten vandaag wordt het tijd om iets te gaan drinken, we doen dit in stijl op het terras bij het Fairmont Hotel Macdonald. Het uitzicht vanaf het terras is werkelijk fantastisch. Het is al weer een paar jaar geleden dat ik hier geweest ben, ik vond het toen al mooi ondanks het slechte weer wat we toen hadden, maar nu met het zonnetje erbij is het helemaal genieten.

S’ Avonds staat er iets heel anders op het programma, we hebben het geluk dat op dit moment de wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal gespeeld wordt en we de wedstrijd China tegen Kameroen gaan bekijken. Het is een leuke ervaring om deze wedstrijd in het Commonwealth Stadium te kunnen zien. Ondanks het feit dat alle Canadezen voor Kameroen zijn en dit ook duidelijk laten blijken, wint China de wedstrijd.

21 juni Edmonton – Jasper

Vandaag moet ik iets doen waar ik niet goed in ben, vroeg opstaan, om kwart over zes maar liefst. Maar het is voor een goed doel, we gaan vandaag met The Canadian van VIA rail op weg van Edmonton naar Jasper, eenmaal aan boord van de trein krijgen we een heerlijke brunch voorgeschoteld. Het is een heerlijk relaxte treinreis waar we onderweg ook kunnen genieten van het uitzicht vanuit de “ Dome “ car. Ik merk dat ik de laatste jaren het reizen per trein steeds meer ben gaan waarderen, het is gewoon een heerlijk om te reizen en ook alles te kunnen zien onderweg.

Doordat de trein wat vertraging heeft schiet de lunch er vandaag even bij in maar goed we hebben tijdens de brunch genoeg gehad zodat we er even tegen kunnen. Aangekomen in Jasper staat er raften op het programma, aangezien mijn rug niet zo is als hij moet zijn, lijkt het me verstandig om dit onderdeel over te slaan. Als vervanging voor het raften ga ik een wandeling maken door Jasper. Jasper is een gezellig niet al te groot dorp met de nodige souvenir shops, winkels, bars en terrassen. Ik besluit dan ook op een van deze terrassen neer te strijken en een lekker biertje te gaan drinken.

Terug in het hotel is de rest van de groep ook weer teruggekeerd van het raften en is ook erg enthousiast hierover.

We overnachten in The Crimson Jasper, een prima middenklasse hotel op 5 minuten loopafstand van het dorp.

22 juni Jasper

Na een uitstekend ontbijt in het hotel gaan we op weg naar Maligne Lake. Onderweg maken we een stop bij Maligne Canyon om een wandeling te maken in de kloof. Het is een heerlijke wandeling via een aantal trappen en hellende paden. De weg terug gaat omhoog en kom ik erachter dat mijn conditie ernstig te wensen overlaat, gelukkig zijn er zoveel mooie uitzichtpunten waar je wel stil moet staan, waardoor ik weer wat op adem kan komen.

Eenmaal terug bij de bus op voor het laatste stukje naar onze bestemming Maligne Lake. Dit is werkelijk een plaatje. We stappen hier in de boot om een tocht van ongeveer een half uur te maken naar Spirit Island. Onderweg worden behoorlijke snelheden gehaald met de boot, in feite is het ook een grote overdekte speedboot. Aangekomen op Spirit Island is het echt genieten van het fantastische uitzicht wat je hier hebt, het enige minpunt is het feit dat je maar 10 minuten op het eiland bent voordat de boot weer vertrekt. Dit is echt jammer omdat het eiland uitnodigt om een lekkere wandeling te maken of gewoon ergens op een boomstronk te gaan zitten en genieten van het uitzicht.

Na de boottocht gaan we terug naar Jasper om Fairmont Jasper Park Lodge te bezichtigen. Het hotel is prachtig gelegen aan een meer, mocht je willen relaxen op het water dan kun je ook kano’s huren die voor het hotel liggen. De kamers variëren behoorlijk in grootte, ze zijn allemaal luxe ingericht. De duurste kamers hebben natuurlijk uitzicht op het meer. We lunchen ook in het hotel en aangezien het heerlijk weer is doen we dit op het terras, de lunch is heerlijk, het uitzicht is prachtig vandaar dat we eigenlijk geen zin hebben om hier te vertrekken maar “duty calls” We zijn hier tenslotte om in een kort tijdsbestek een goede indruk te krijgen van de omgeving.

We rijden naar een van de mooiste wegen ter wereld “ The Icefields Parkway” Ik ben hier al een paar keer eerder geweest maar ik blijf het een schitterende ervaring vinden. Nieuw voor mij is de Glacier Skywalk die vorig jaar geopend is. Het is een hele ervaring om boven de afgrond te hangen terwijl je door een glazen bodem naar beneden kijkt. Je ziet hier ook mensen in de meest vreemde standjes foto’s maken.

Na een lange dag hebben we nog een heerlijk diner in Jasper en overnachten we weer in The Crimson.

23 juni Jasper – Edmonton

Voordat we richting Edmonton gaan voor onze terugvlucht maken we eerst nog een rit met de Jasper Tramway, deze gondel brengt je in zeven minuten naar een hoogte van 2277 meter. Boven aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over de Rocky Mountains en de hoogste top van de Canadese Rockies, Mount Robson.

Boven zijn er verschillende wandelroutes waarvan ik een klein deel loop, de rest van de groep gaat wat verder, het is hierboven echt genieten van de stilte en het uitzicht.

Nadat we terug zijn in het dal rijden we terug naar Edmonton waar we afscheid nemen van Julie onze gids gedurende de trip en Adrianne onze chauffeur.

Onze terugvlucht voorloopt voorspoedig en in de Business Class heb ik zelfs enige uren heerlijk geslapen, iets wat me normaalgesproken niet wil lukken.

Het was een druk programma in een korte tijd maar ik heb wederom genoten van Alberta.

Berry van Betuw

Yukon Alaska 2018

Vrijblijvend kennismaken?

We kunnen ons voorstellen dat u uw reis naar Canada zo goed mogelijk voorbereid wilt hebben. Uiteraard kunnen wij u via telefoon en e-mail adviseren. Vindt u het prettiger om uw reiswensen op ons kantoor te bespreken, dan is dat ook mogelijk. Maak hiervoor een afspraak met een van onze specialisten. We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel 024 2060024