De busreis duurde deze keer iets korter, en bracht me in 9 uur naar de hoofdstad van de provincie Manitoba, Winnipeg. De eerste indruk van Winnipeg was heel goed. Het is een mooie stad, gelegen midden in de prairies van Canada. Mijn hostel, gelegen in downtown Winnipeg, zag er ook heel goed en comfortabel uit. Vrijdagochtend meteen de stad in gegaan en eerst naar het Visitor Centre gegaan. Een hele behulpzame vrouw, die het heel bijzonder vond dat iemand uit Nederland helemaal naar Winnipeg komt voor een ”visit”, heeft me alle ”in’s and out’s” van de stad verteld.

Ik heb veel rond gelopen in het centrum van de stad. In het centrum zitten veel kantoren, food courts en winkels. Wat heel grappig is in de stad, je ziet overal loopbruggen tussen gebouwen. Hierdoor kun je bijna door heel het centrum lopen van gebouw via loopbrug naar gebouw. Volgens de vrouw van het visitor centre is dit speciaal voor de wintermaanden, omdat naar haar zeggen: ”We get the winter”. Het schijnt nogal koud te worden hier in Winnipeg, dus dan zijn deze verwarmde loopbruggen natuurlijk heel handig. Ook de bushokjes zijn lekker verwarmt! Over de bussen gesproken, het openbaar vervoer in ”downtown Winnipeg” is gratis!! Dat is echt een plus punt van de stad. Ook al is de stad niet heel groot, met het regenachtig/koude weer is het super fijn. Naast de hoge moderne kantoorgebouwen, zijn er heel veel oudere/monumentale gebouwen te vinden. Het gerechtsgebouw van de stad ziet er prachtig uit! Ook het regeringsgebouw van de provincie van Manitoba, dat gevestigd zit in Winnipeg, ziet er prachtig uit

Wat ook opvalt in de stad, er zijn heel veel prachtige muurschilderingen op de gebouwen te vinden. Naast de muurschilderingen ook veel kerken zijn gevestigd in Winnipeg. De stad doet heel gezellig aan, kleine straatjes met restaurantjes, vriendelijke mensen die je maar al te graag willen helpen. Vooral de interesse van mensen, waarom een Europeaan in Winnipeg is, is erg leuk! Ik werd in Thunder Bay nog gewaarschuwd door de eigenaressen van het ”guesthouse”, dat ik wel echt moest uitkijken in downtown Winnipeg, omdat het vooral ’s avonds niet veilig was. Ik moet toch eerlijk bekennen, dat ik hier (tot nu toe) nog helemaal niks van gemerkt!

Ik naar ”The Forks” gegaan. Het is een toeristische pier, gelegen aan een rivier. In de zomer ligt er een heel mooi park aan deze rivier, omdat het nu in de winter was, stond het water heel hoog. Heel het park ligt dan ook onder water, en is er nu niet veel te zien daar. Wel zitten er heel veel gezellige terrassen en winkels aan deze pier. Via een loopbrug ben ik de rivier overgelopen, naar St. Boniface. Dit is een geheel frans sprekend deel van de stad Winnipeg. St. Boniface is na Quebec de grootst frans sprekende gemeenschap van Canada.

Ook in Winnipeg valt het me op dat er heel veel monumenten te vinden zijn, vooral van de Eerste en Tweede wereldoorlog. Niet alleen in Winnipeg kom je ze tegen, maar ook in Sudbury en Thunder Bay waren er veel monumenten van de oorlog te vinden. Een ander hoogtepunt van Winnipeg is een punt in de stad, dat qua lengtegraad het middelpunt van Canada is. Ik vond het leuk dit teken te zien, precies op de helft zijn van een land waar ik doorheen aan het reizen ben. Het reizen per bus bevalt me trouwens uitermate goed! ’s Nachts reizen gaat me prima af. De bussen zijn vaak niet vol, en je hebt dus vaak ook 2 stoelen voor jezelf. Hier kan je lekker op liggen en ook slapen in de bus gaat prima. De bus stopt gemiddelde om de 2 a 3 uur voor 15-20 minuten. Vaak bij een ”24-h open Tim Hortons”, die ook in ”the middle of nowhere” te vinden zijn.

Ik weet niet echt meer te vertellen over Winnipeg, ik heb er in ieder geval een goed gevoel bij de stad. Het heeft iets gezelligs/leuks, een beetje moeilijk te omschrijven, maar iedereen die ook de gelegenheid heeft naar Winnipeg te gaan, zeker doen!! Het is de moeite waard, vooral in de zomer schijnt het nog mooier te zijn.

Die zelfde avond ben ik door gegaan naar Regina. Daar kwam ik de volgende ochtend al vroeg aan, half 7 om even precies te zijn. Ik ben weer een tijdzone doorgereisd, 1 uur vroeger, dus het tijdsverschil met Nederland is nu 8 uur. Voorlopig blijf ik even in deze tijdzone, de volgende tijdzone passage zal pas weer zijn als ik naar British Columbia reis. Het is wel apart om tijdzones te doorreizen in 1 land, dan blijkt wel hoe groot Canada is.

Ik ben om 8 uur ’s ochtends ingecheckt in me hostel, dat redelijk dicht bij het centrum ligt, en ben ik even heerlijk op mijn bed gaan liggen, waarna ik al weer snel richting het centrum ben gelopen om Regina te verkennen. Op het eerste oog zag het centrum er wel leuk uit, een grote winkelstraat dat uitloopt op een plein met een fontein en wat standbeelden. De stad deed wel heel vervallen aan. Overal op de straten lag afval (van lege flesjes tot aan glasscherven), ook de straten zelf waren slecht onderhouden. Veel gaten in de weg bijvoorbeeld.

In Regina valt niet heel veel te zien. Ik ben naar het gebouw geweest waar de regering van Saskatchewan zit, want Regina is de hoofdstad van die provincie. Dat gebouw zag er zeker mooi en groot uit! Voor het gebouw ligt een heel groot meer, dat door de mens zelf is aangelegd. Het was helemaal bevroren, dus dat zag er best apart uit. Ik ben ook nog naar het Saskatchewan Museum geweest, wat een museum is over het ontstaan van Saskatchewan en Regina. De stad Regina is eigenlijk uit het niets gebouwd. Er was geen water, geen beplanting, helemaal niks. De mens heeft een bos aangelegd met meer als 3000 bomen en een groot meer. Ik vond wel dat de stad een beetje tegen valt, al had ik er niet veel van verwacht, toch leuk dat ik er geweest ben.

Mijn hostel daar in tegen was wel heel gezellig en comfortabel. In de kelder was een hele ”game room” ingericht met video spellen, TV lounges. Hier kwam je ook iedereen tegen, hele gezellig mensen die er zaten. De volgende stop van mijn reis is Calgary.

Yukon Alaska 2018

Vrijblijvend kennismaken?

We kunnen ons voorstellen dat u uw reis naar Canada zo goed mogelijk voorbereid wilt hebben. Uiteraard kunnen wij u via telefoon en e-mail adviseren. Vindt u het prettiger om uw reiswensen op ons kantoor te bespreken, dan is dat ook mogelijk. Maak hiervoor een afspraak met een van onze specialisten. We helpen u graag verder.

Stuur een bericht of bel 024 2060024